Algemeen - Followthenose 1a

Title
Ga naar de inhoud
Speuren


De hond en zijn neus:

 
Honden leven in een echte geurwereld.
 
De neus is het belangrijkste zintuig van de hond!
 
De hondenneus is een waar wonder en tot zoveel meer in staat dan we zouden denken.
 
Zelf met de meest moderne technische hulpmiddelen kunnen we de geurzin van onze geliefde viervoeters niet benaderen, denk maar aan de persberichten over honden die kanker kunnen ruiken. De vele hulphonden die diabetes patiënten waarschuwen dat hun waarden de foute richting uitgaan verrichten wonderen.
 
Detectiehonden worden ingezet in de strijd tegen drugs, wapens en springstoffen.
 
Reddingshonden gaan op zoek naar overlevenden in het puin na aardbevingen. Mantrailing honden worden ingeschakeld om het spoor van vermisten (of ontsnapte boeven) te volgen.
 
Het werken met de neus is voor de hond instinctief.  Net daarom heeft het mogen/kunnen werken met de neus een positief effect op de hond.
 
Onzekere honden krijgen door het “neuswerk” meer zelfvertrouwen.  Speuren in al zijn vormen werkt vaak ondersteunend bij gedragsbegeleiding.
 Het grote voordeel van het neuswerk is dat de honden het spel en het doel van het spel zelf kunnen vatten. Dit in tegenstelling tot veel hondensporten waar de hond zijn uiterste best doet om zijn/haar baasje te plezieren. Zowel mantrailen/speuren als detectie zijn geschikt voor alle honden. Jong, oud, groot of klein, rashond of unieke cross: elke hond kan speuren en elke hond is welkom.
 
Iedere hond werkt individueel dus dat maakt deze takken van de hondensport ook zeer toegankelijk voor honden die het niet zo makkelijk hebben in de omgang met soortgenoten.
  
Mantrailen en detectie zijn allebei hondensporten die ook mentaal uitdagend zijn. De honden krijgen de kans om hun voornaamste orgaan ten volle te gebruiken.
Niets is mooier dan de voldane blik van een hond die net zijn slachtoffer gevonden heeft. Ze glimmen van trots! Ook dat maakt het trailen en de detectie tot de mooiste bezigheid voor hond en baasje: samenwerken en samen genieten van het behaalde "succes": teambuilding ten top!
(c) WdW - 2018
Terug naar de inhoud